perjantai 6. marraskuuta 2009

Hyvä muutos luodaan yhteistyöllä

Työelämä muuttuu jatkuvasti. Työelämää myös muutetaan aktiivisesti. Milloin muuttaminen tehdään hyvin?

Hyvä muutos luodaan yhteistyöllä. Koko työyhteisöllä on vastuu muutosprosessista. Hyvässä muutoksessa työntekijäryhmät ovat tasavertaisia. Jokaista ihmista arvostetaan, sillä eihän ihmisen syvin arvo ole siinä, mitä hän tekee. Jokainen rakentaa yhteisöä omalla paikallaan, omilla taidoillaan ja kutsumuksellaan. On kysyttävä, kohtaako työyhteisön tuki myös heikoimmassa asemassa olevan, ujon ja aran työntekijän.

Hyvässä muutoksessa on tärkeää, että kaikki asianosaiset tulevat kuulluiksi. Työntekijät aistivat nopeasti, pyrkiiko muutosjohtaminen inhimillisyyteen vai onko se kylmän teknistä.

2 kommenttia:

  1. Työelämän suureet haasteet kohdataan silloin kun arvostettu ja kehuttu voimavara (henkilöstö) muuttuukin tarpeettomaksi tai kustannusrasitteeksi työyhteisössä.
    Minkälainen tai minkälaista on siirtymä pois tuotantoprosessista?
    Onko työntekijä yksilönä välittömän hävittämisen kohde vai onko hänelle arvoa niin, että siirtymä sinne jonnekin tapahtuu arvokkaasti ja tukien; myös taloudellisesti.
    DI J.Laaksonen /Helsinki

    VastaaPoista
  2. Elämään yleisesti kuuluu muutos, halusimmepa sitä tai emme. Jokainen ihminen kokee muutokset eritavoin, osa sopeutuu kyseenalaistamatta, osa pelkää ja tuntee katoavansa muutoksen kitaan. Osa keskustelee asioista, ottaa selvää ja koettaa itse olla muuttumassa, vaikuttamassa muutostilanteeseen. Se on mielestäni jokaisen työntekijän oikeus ja velvollisuus. Jokaiseen muutokseen kuuluu epävarmuutta, epäonnistumista, onnistumista jne. Nekään, jotka joutuvat muutoksen toteuttamaan, eivät varmasti pääse helpolla. Tilannetta ei helpota työntekijöiden keskinäinen arvostelu ja vastustaminen, tai johdon sanelupolitiikkaan perustuva johtaminen. Suosittelen avointa keskustelua ja yhteisen linjan luomista heti alusta alkaen. Kuppikuntien aika on jo ohi! - sari -

    VastaaPoista